Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
In MOF 766 din 06.08.2021 s-a publicat O 1191 -pentru aprobarea Procedurii de implementare și de administrare a grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, precum și pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare.
Ordinul a intrat in vigoare azi, 06.08.2021.
Ordinul complet se poate gasi AICI.
Ordinul contine procedura de inregistrare si aprobă modelul și conținutul următoarelor formulare:
a) 173 „Cerere privind grupul fiscal în domeniul impozitului pe profit“;
b) 174 „Decizie privind aprobarea/respingerea implementării/menținerea grupului fiscal și continuarea sistemului de consolidare fiscală în domeniul impozitului pe profit“
c) 175 „Decizie privind modificări ulterioare în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit“.
Procedura:
Opțiunea de constituire a grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit se comunică prin depunerea, de către reprezentantul legal al persoanei juridice responsabile a grupului, la organul fiscal competent, a unei cereri comune semnate de către reprezentanții legali ai tuturor membrilor grupului. Cererea privind grupul fiscal în domeniul impozitului pe profit, prevăzută în anexa nr. 2 la ordin, se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanță, cu cel puțin 60 de zile înainte de începerea perioadei pentru care se solicită aplicarea consolidării fiscale.
- La cerere se anexează certificatul constatator eliberat de către oficiul registrului comerțului și/sau alte documentele justificative din care să rezulte îndeplinirea condiției de deținere prevăzute la art. 42^2 pct. 1 din Codul fiscal.
- Cererea se soluționează în termen de 45 de zile de la data primirii cererii, conform art. 77 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare Codul de procedură fiscală.
- Cererea însoțită de documentele depuse se repartizează compartimentului de specialitate, care înregistrează cererile întro evidență specială, organizată potrivit anexei nr. 1, care face parte integrantă din prezenta procedură.
- Compartimentul de specialitate analizează informațiile cuprinse în cerere și în documentația depusă, verificând completitudinea și corectitudinea acestora.
9.
(1) Dacă cererea și/sau documentația anexată sunt/este incomplete/incompletă, organul fiscal notifică persoana juridică responsabilă a grupului, în vederea completării acestora. Notificarea se întocmește în două exemplare, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezenta procedură. Un exemplar se comunică reprezentantului persoanei juridice responsabile desemnată a grupului, în condițiile art. 47 din Codul de procedură fiscală, iar al doilea exemplar se arhivează la dosarul fiscal.
(2) Termenul de soluționare se prelungește conform art. 77 alin. (2) din Codul de procedură fiscală.
10.
(1) Compartimentul de specialitate verifică dacă contribuabilii care doresc să constituie grupul fiscal îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 42^3 alin. (2) din Codul fiscal.
(2) Verificarea se realizează atât pe baza documentelor depuse de contribuabili, pentru condițiile de la art. 42^3 alin. (2) lit. a), f) și g) din Codul fiscal, cât și pe baza informațiilor existente în evidențele fiscale, pentru condițiile de la art. 42^3 alin. (2) lit. b)-f) din Codul fiscal.
11.
(1) Dacă nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute la art. 42^2 pct. 1 și art. 42^3 alin. (2) din Codul fiscal ori dacă persoana juridică responsabilă a grupului nu completează documentația în termen de 15 zile de la primirea notificării transmise potrivit pct. 9, compartimentul de specialitate, înaintea luării deciziei de respingere a cererii, va asigura exercitarea de către contribuabil a dreptului de a fi ascultat, conform prevederilor art. 9 din Codul de procedură fiscală.
(2) Compartimentul de specialitate înștiințează în scris persoana juridică responsabilă cu privire la soluția care urmează să fie adoptată, faptele și împrejurările relevante care au dus la luarea acestei decizii, precum și asupra termenului la care reprezentantul legal al persoanei impozabile trebuie să se prezinte în vederea audierii.
(3) Audierea se consideră îndeplinită și în cazul în care contribuabilul refuză explicit să se prezinte la termenul stabilit de organul fiscal în vederea audierii sau nu se prezintă, din orice motiv, la două termene consecutive stabilite de organul fiscal în vederea audierii. - În cazul în care și în urma audierii sunt îndeplinite condițiile de respingere a cererii, precum și dacă audierea este considerată îndeplinită, potrivit pct. 11 alin. (3), compartimentul de specialitate întocmește un referat prin care propune respingerea cererii de implementare a grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit. Referatul se întocmește potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 3, care face parte integrantă din prezenta procedură.
13.
(1) În baza referatului se întocmește Decizia privind respingerea implementării grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 3 la ordin, care va conține în mod obligatoriu și motivația respingerii.
(2) Referatul se verifică și se avizează de conducătorul compartimentului de specialitate și de adjunctul conducătorului organului fiscal competent în situația în care în structura unității fiscale este aprobat postul de conducător adjunct și se înaintează, spre aprobare, conducătorului organului fiscal competent.
(3) Decizia privind respingerea implementării grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit se întocmește în două exemplare și se semnează de conducătorul organului fiscal competent. - După aprobarea deciziei de respingere de către conducătorul organului fiscal competent, un exemplar se comunică persoanei juridice responsabile a grupului, conform art. 47 din Codul de procedură fiscală, iar al doilea se arhivează la dosarul fiscal al persoanei juridice responsabile a grupului.
- Împotriva deciziei de respingere a implementării grupului fiscal se poate formula contestație la organul fiscal emitent, în termen de 45 de zile de la data comunicării, în conformitate cu dispozițiile art. 270 alin. (1) și art. 272 alin. (1) din Codul de procedură fiscală.
- Dacă din informațiile cuprinse în documentația depusă de contribuabil/persoana juridică responsabilă, precum și din cele deținute de organul fiscal rezultă că sunt îndeplinite condițiile prevăzute la art. 42^2 pct. 1 și art. 42^3 alin. (2) din Codul fiscal, compartimentul de specialitate întocmește un referat prin care propune aprobarea cererii de implementare a grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 3 care face parte integrantă din prezenta procedură.
17.
(1) În baza referatului se întocmește Decizia privind aprobarea implementării grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 3 la ordin.
(2) Referatul se verifică și se avizează de conducătorul compartimentului de specialitate și de adjunctul conducătorului organului fiscal competent în situația în care în structura unității fiscale este aprobat postul de conducător adjunct și se înaintează, spre aprobare, conducătorului organului fiscal competent.
(3) Decizia privind aprobarea implementării grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit se întocmește în două exemplare și se semnează de conducătorul organului fiscal competent. - După aprobarea deciziei de către conducătorul organului fiscal competent, un exemplar se comunică persoanei juridice responsabile a grupului, conform art. 47 din Codul de procedură fiscală, iar al doilea se arhivează la dosarul fiscal al persoanei juridice responsabile a grupului.
- În cazul în care membrii grupului fiscal nu sunt administrați de organul fiscal competent, compartimentul de specialitate transmite, cu adresă semnată de conducătorul organului fiscal competent, câte o copie a deciziei privind aprobarea implementării grupului fiscal fiecărui organ fiscal în administrarea căruia se află fiecare membru al grupului fiscal.
20.
(1) Pe baza deciziei privind aprobarea implementării grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit se marchează, în vectorul fiscal, la rubrica „impozit pe profit“ atât pentru persoana juridică responsabilă, cât și pentru ceilalți membri calitatea dobândită în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit aprobat de organul fiscal.
(2) Marcajul în vectorul fiscal se face informatic și conține data de la care contribuabilul a devenit membru al unui grup fiscal în domeniul impozitului pe profit potrivit prevederilor art. 42^1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
(3) De la data implementării grupului fiscal se inactivează, în vectorul fiscal al fiecărui membru al grupului, cu excepția celui al persoanei juridice responsabile a grupului fiscal, obligația de declarare privind impozitul pe profit.
(4) Obligațiile de declarare și competența de administrare a impozitelor, taxelor și contribuțiilor datorate de fiecare membru al grupului, cu excepția impozitului pe profit, rămân neschimbate.
21.
(1) De la data implementării grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, obligațiile declarative și de plată reglementate de titlul II Impozit pe profit din Codul fiscal revin persoanei juridice responsabile.
(2) Declarația anuală privind impozitul pe profit se depune la organul fiscal competent, împreună cu declarația anuală privind impozitul pe profit a fiecărui membru, până la termenele prevăzute de lege.
(3) Persoana juridică responsabilă are obligația de a depune declarația informativă privind beneficiarii sponsorizărilor/ mecenatului/burselor private efectuate/efectuat de membrii grupului.
22.
(1) În situația în care se decide menținerea grupului fiscal și continuarea sistemului de consolidare fiscală în domeniul impozitului pe profit, după încheierea perioadei de consolidare de 5 ani fiscali, persoana juridică responsabilă reînnoiește opțiunea.
(2) Opțiunea se comunică organului fiscal competent prin completarea formularului 173 „Cerere privind grupul fiscal în domeniul impozitului pe profit“, depus de reprezentantul legal al persoanei juridice responsabile și semnat de către reprezentanții legali ai tuturor membrilor grupului, în care se precizează și perioada pentru care grupul decide continuarea aplicării sistemului de consolidare fiscală.
(3) Cererea, având bifată caseta corespunzătoare, se depune cu cel puțin 60 de zile înainte de începerea perioadei pentru care se solicită continuarea aplicării sistemului de consolidare fiscală.
(4) Dispozițiile pct. 10-21 se aplică în mod corespunzător.